1002x550 / WEB dizainas ir E621Pagal kokius kriterijus vertiname e-svetainę? Patogus vatojimas, gražus dizainas, vertinga informacija ir t.t.. Preoritetus galima dėstyti individualiai pagal asmeninius lūkesčius. Yra posakis „dėl skonio nesiginčyjama“, visgi kultūroje egzistuoja tam tikri skoningos estetikos suvokimo ir perteikimo principai, kurias vadovaudamiesi kuriame dizainą. Bet kaip pasiekti, kad „skonis“ būtų maksimalus? Kaip dizainui suteikti E621 efektą? Vartotojų poreikiai skirtingi, taigi ir į atskiras grupes orientuoti WEB sprendimai skiriasi. „Business“ ar „WordPress“ stiliai orientuojasi į labai aiškias auditorijas ir tikslingai kuria joms patrauklius dizaino sprendimus. Bet kas sudaro universalujį E621, atitinkantį kuo platesnę poreikių skalę? Juk estetika – ne vienintelis preoritetas. Toks pat svarbus informatyvumas ir kiti vartotojų poreikiai. Kviečiu dizainerius pasidalinti mintimis, kas WEB dizainą daro patraukliu ir priimtinu plačiai vartotojų grupei. |
kiek zmoniu - tiek ir nuomuoniu. Ir visi jie [tipo] teisus yra. Bet man asmeniskai Web erdve atrodo pilnai neisnaudota. Kad ir pats navigavimas svetaines. Pasirinkimas menkas. Nors ir nestandartiniai sprendimai atrodo, kaip menka apgaule. Mano galvoje vis sukasi mintys kaip padakeisti ta standartine ebay komponenta kuris limpa visiems i nauja. Kaip siandien skaiciau "..is Internet 1.0 i Internet 2.0.." |
Sveikas Audriau, prie įprasto, bet dažnai sausoko “business” stiliaus pripratęs vartotojas sunkiai priima naujoves, nes jam reikia susivokti naujoje erdvėje, prisitaikyti ir, galima sakyti, “persiauklėti”. Tai kūrybišką asmenybę gali nuvaryti į neviltį, ypač kai nori įrodyti naujovės privalumus ir išspręsti dizaino trūkumus. Manau, ateityje WEB 3.0 ir 3D monitoriai privers pakeisti standartus, tik reikia kantrybės:) Tikiuosi, WEB'as netaps (nebus perteikiamas gal tiksliau skambėtų) tik „text only” pavidalu, atspindinčiu idėją “maksimumas informacijos viename regos lauke”, taip nepaliekant vietos grafinei plastikai. |
1) vertinga informacija 2) patogumas (kai nereikia ieškoti, kur ir ką paspaust, kad gaut rezultatą. Pavyzdžiui ir čia rašant atsakymą nebegalima jo patraukti, kad pamatyčiau pirmą žinutę) 3) saikingas AJAX. Aš, asmeniškai, nepakenčiu (ir dažniausiai pradedu ignoruoti), kai puslapis prifarširuojamas tiek tų vadinamų Web2 technologijų, kad, norint grįžti vienu žingsniu atgal net negalima pasinaudoti "Back" mygtuku ar nukopijuoti pilno adreso į esamą puslapio "būseną". 4) Kuo mažiau Flash elementų. Flash gal ir gražu, bet praktiškumo neretai lygiai nulis (apart pirmo įspūdžio), taip pat dažniausiai galioja mano minėti AJAX trūkumai. Ir kas labiausiai atgraso mane nuo jų - tai, kad kai kurių vien tik Flash pagrindu padarytų puslapių net neįmanoma naudoti Linux vartotojams (užstabdo juodai) ir su senesniais kompiuteriais. Žinoma, galima sakyti "mesk tu tuos linux", bet dėl šito "trūkumo" geriau atsisakysiu kelių puslapių, nei grįšiu prie Windows (nors ir nemokamai duotų). 5) puslapio išvaizda (dizainas) Jei iš viso to pasirodė, kad esu prieš naująsias interneto technologijas, tai pabandykit prisiminti posakį "kas per daug, tas nesveika". Aš visad esu už paspaudimų skaičių sumažinantį ir patogumą padidinantį AJAX, interaktyvius Flash elementus ar net reklamas, bet kai viso prikišama daugiau, nei turinio tai jau man, asmeniškai, negerai. Turbūt visi žinom, kad, norint išlaikyti puslapį reklama neretai būna, tiesiog, būtina. Dėl to įprastai nenaudoju jokių jos blokavimo priemonių. Bet kai kartas nuo karto lrytas.lt pasirodo tokia Flash reklama, kuri turėtų sudominti mane, kad ją pamatyčiau ir ant jos paspausčiau. Bet kadangi dėl jos (kai išnaudoja 100%) net negaliu normaliai "prasukti" straipsnio, tenka prisiminti visokius AddBlock ir daugiau iš vis nematyti būtent lrytas.lt reklamų. P.S. kas tas E621 efektas? |
Parašiau atsakymą ir paaiškėjo dar vienas funkcionalumo trūkumas - visą atsakymą sudeda į vieną eilutę. Jei dizainas būtų kur ne tos spalvos ar kažkas negerai, man būtų tas pats, o dabar - jau jaučiuosi tik laiką sugaišęs... |
Pros.lt galėtų labiau pasistengti su teksto redagavimo įrankiais:) Teisingas teksto išdėstymas taip pat dizaino dalis. 3 priežastys dėl kurių skubu spausti „X“ - Painus tinklapio medis, susijęs su informacijos paieška - Nevertinga tekstinė informacija - Ilgai besikraunantys flashai 1 priežastis dėl ko ignoruoju visus šiuos punktus - tai 101% gražus dizainas. Išvada paprasta, yra 2 svetainių tipai: „dizainas dėl dizaino“ ir „dizainas dėl patogumo“. Manau kad E621 priklauso nuo to, ko tikiesi surinkęs www... |